torsdag 12. desember 2013

Gelegodter/seigmenn med agar

Superenkel, supersøtt julegodteri. Veslebjørn liker ikke at mammaen kutter i så små biter da, helt bortkastet i hans øyne!


Du trenger:

4dl vann
1kg sukker
3ts agar
Ananasessens (eller annen smak. Jeg brukte litt under en halv flaske)
Glutenfri matfarge

Sukker til rulling

Slik gjør du:

Kok opp ca halvparten av vannet, løs opp agaren i dette. Ha i sukkeret til det løses opp, så essens og farge.

Hell i et ildfast fat el kledd i bakepapir. Sett i kjøleskapet og vent et par timer eller til det er stivt.

Strø sukker på en plate, skjær geleen i biter og rull i sukkeret. Ha i skål, poser ol, og nyt. Dette er SØTT så en bitteliten skål fremme på bordet rekker lenge (iallefall for voksne...)

Kos dere! 


Hvorfor agar og ikke gelatin?
Gelatin utvinnes fra dyr, og kan komme fra både storfe og svin. Den vi får i norske dagligvarebutikker er normalt laget på svin. Agar er laget på rødalger. Denne får du i helsekost.
Dersom du skal servere eller gi bort godteri  til en rheumatiker, muslim, adventist eller vegetarianer, må du bruke agar, siden det er både vegansk og hallal. 
Konsistensen blir litt annerledes fra gelatin, litt fastere og "sprødere" om man kan si sånt om gelé. Og så stivner den superraskt! -jeg har vel aldri lagt skjul på at jeg liker at ting går fort..
 
Du kan godt bruke gelatin i stedenfor agar, da skal du bruke ca 10plater. Geleen vil da bli mer elastisk og løs, og den bruker et par døgn på å "sette seg" og bli helt stiv. 

2 kommentarer:

  1. Veit du, denne skal eg prøve med sukrin istaden for sukker, og kanskje få kalorifri!!
    Tusen takk!!! <3

    SvarSlett
  2. Går veldig fint å bytte ut med sukrin, men det blir nesten ekkelt søtt, -prøv med moste bær, fruktjuoce, kallorifri saft? Lykke til :)

    SvarSlett