søndag 5. januar 2014

Om å eksperimentere på kjøkkenet, og to typer matmuffins.

(Oppskrifter på to typer matmuffins kommer i slutten av innlegget)

Jeg innrømmer det lett; jeg er mer glad i å finne på oppskrifter, enn å følge dem.

Og så er det en del av filosofien da, at dersom Veslebjørn skal bli en god glutenfri-matmaker, så må han få liv til å prøve seg frem og teste ut....

I morgen begynner hverdagene igjen etter to uker med ferie og god tid. Med andre ord trenger vi kjappe, gode og sunne løsninger til de tre matboksene han skal ha med seg daglig. Og resten av familiens matbokser.. Det blir mye matpakemat på en familie på fem i løpet av en uke!

Derfor tenkte vi at vi skulle bake matpakkemuffins i dag. En myk start til hverdagens tørre skiver liksom.

Som sagt så gjort. Resten av familien ble plassert annenstedshen mens middagen kokte, og Veslebjørn og jeg går i gang på kjøkkenet. Ingen oppskrift, bare nye, kule muffinsformer som formelig skriker etter å brukes... Dette MÅ jo gå bra...

Mor heller 4 dl kulturmelk i et litermål og ber fireåringen knekke to egg i bakebollen.
Fireåringen knekker tre egg i bollen og blander med kulturmelken. 
Mor finner frem den nye melmiksen hun har gledet seg til å prøve ut,(schärs fibermix) og finner i samme slengen ut at hun skal gi etter for den absurde ideen hun fikk dagen før om å ha buljong i røra(eh, ja... Den som intet våger...) 
Hm,, buljong, mat, grønnsaker... "Hva med gulrøtter Veslebjørn?" Og det syns han er en strålende idé, så jeg rasper et par gulrøtter i mens han slenger i en teskje med fiberhusk, før han i beste glutenfri-ånd finner frem en ny teskje og har i to teskjeer med bakepulver. Men hvor mye er en teskje egentlig? Mor får avverget to teskjeer av typen mount everest mens Veslebjørn proklamerer at han vil ha PØLSER i muffinsene og ferdig diskutert, pølser blir det. 
Han syns pølsene bare trenger deles i to, men vi blir til slutt enige om å hakke i småbiter og så hiver vi røra i muffinsformer og steker de mens vi spiser middagen.


Muffinsene hevet seg godt de og så ganske bra ut. Konsistensen var det ingenting å si på... Men smaken? Vel... 
La oss si det sånn at buljong er ikke den beste ideen jeg har hatt.

Veslebjørn likte dem ikke, Storesøster, pappa og mamma likte dem ikke... Til stor glede for Lillebror, som spiste tre. Rett etter middag... 

Hvordan unngår man å miste motet når man eksperimenterer på kjøkkenet? 

For helt ærlig; bak hver suksess er det ofte mange feiltrinn og katastrofer. 
Vel, for min del, passer jeg på å lage minst en ting jeg er ganske sikker på går bra, samtidig som jeg finner på nye ting. Da beholder man liksom kjøkken-mojoen, og det er ikke så mye mer jobb å bake to ting enn en når man gjør det samtidig. Og da føles ikke dagen ødelagt siden du jo har noe godt å kose deg med til slutt! 

I dag satte jeg brød og en muffinsrøre til. 

Ostemuffins er en klassisk matpakkevinner iallefall. Og deilig som nybakt kveldsmat. Ikke så fiberrik som pølsemuffinsene men veldig god og et deilig avbrekk fra brød. 


Du trenger; 

Ca 320 gram semper fin mix 
1 sS bakepulver
1ts sukker
1/2 ts salt
100 gram revet cheddarost (eller annen ost om du foretrekker)
100 gram hakket pepperonni/ skinke eller annet (kan sløyfes om du vil ha vegetar)
Ca en halv paprika (de søte lange) hakket
2 egg
2 dl kulturmelk
1 dl smaksfri matolje ( raps, solsikke ol)

Pisk egg, olje og kulturmelk. Ha i alt det andre. Rør godt. 

Jeg fikk ca 15 muffins av dette. 

Stekes ved 170 grader varmluft til de er gjennomstekt og litt gyldne (husk at glutenfri bakst er lysere enn glutenbakst) 


Disse er KJEMPEGODE i følge ungene her hjemme. 


Og ja... Når det gjelder kjøkkeneksperimentering... Så regn med litt rot... Sånn ser det ut her hjemme, når man baker to brød, setter to ulike muffinsrører og lager middag samtidig, og oppvaskmaskinen går for fullt fordi vi hadde glemt å sette den på i går... 


Jeg kan rapportere at det ser myebedre ut nå. 

Når Veslebjørn og jeg har lekt oss ferdig kommer nemlig pappaen og rydder opp. 

Flaks. 

"Da er det plass til at dere kan grise det ned på nytt i morgen" -hurra! 

Hvis noen ikke er helt skremt av pølsemuffinshistorien min, og kan tenke seg å prøve en variant UTEN buljong, så kommer ca oppskrift her. La meg høre hvordan det funka da, i så fall!!

3 egg
4 dl kulturmelk
1 ts fiberhusk
Ca 280 gram schärs mørk fiberbakst(avhengig av størrelsen på egg etc)
(1 terning Toro grønnsaksbuljong smuldres i melet. Eller ikke)
2 gulrøtter, raspet
2 ts bakepulver
2 kyllingpølser i biter 

Ha i ca 15 muffinsformer. Stekes ve 175 grader til gjennomstekt og sånn. Ca 15-20 min? 

Veldig spent på om noen er så modige at de prøver dette, altså....

2 kommentarer:

  1. Tusen takk for inspirasjonen:). Jeg laget disse med ost idag, også laget jeg en annen variant senere der jeg brukte restene fra middagen (kjøttdeig med knuste tomater, gulrot, løk, hvitløk og chily), der byttet jeg ut litt av melet med fin sammalt hvete, ble veldig bra:D.

    SvarSlett
    Svar
    1. herlig når man kan være til inspirasjon! og det høres godt ut med kjøttdeig i! Jeg tenkte å bake en batch med feta og soltørkede tomater snart!

      Slett