fredag 17. januar 2014

Glutenfrie Munker /æbleskiver (with attempt at English translation!)

Helgen nærmer seg, og i dag har jeg noe skikkelig godt på lager!  

I byen vår er det lang tradisjon for munkesalg, en svært god inntektskilde for Røde Kors. Men disse små smultringaktige herlighetene er jo ikke lenger tilgjengelige for oss. Dvs å få kjøpt. De aller beste lager man nemlig selv! Nå har jeg kommet frem til en god glutenfri variant! Gled dere!

Weekend is comming up, and boy! Have I got a treat for you! 
In our town, the local Red Cross has a long tradition (and substantial income) from selling "munks" at their annual flea market. 
Unfortunately they are baked on wheat, so we can't buy them any more. But never mind, I've always made the best ones myself. No allso gluten free!

Du trenger:

3 egg
2 kopper sukker

1 pose Toro fin melblanding (eller tilsvarende. Ca 4,5 kopper mel)
4ts bakepulver
1/2 ts kardemomme
1ts-spiss salt
1ts vaniljesukker
(Litt sittondråper, valgfritt)

2 kopper kefir

Ekte meierismør til steking. 
Melis til å rulle i.

You will need:

3 eggs
2 cups (actual cups. Like a small mug) sugar

Aprox 4,5 cups of fine all-purpose gluten free flour
4 tea spoons baking powder
1/2 tea spoon of cardamum powder
1 tea spoon of vanilla (i use vanilla-sugar. If you use liquid vanilla, use less)
A pinch of salt

2 cups of soured milk(i am not sure if that is the English Word for it. Probably not. ) / kefir. 

Lots of real butter for frying
"Fine" sugar (floured sugar? What is this in English?) to roll them in

A munke-pan. If you do not have this, be creative. A waffle press, frying pan..

Dette er mitt munkejern. (Det står til kjøling etter bruk, derfor møkkete) jeg har et elektrisk jern fra obh nordica, men du kan også få jern til å sette på stekeplaten.  Da blir det nok lettere å regulere temperaturen. 

Merk de at du IKKE kan bruke det samme jernet til vanlige munker og glutenfrie munker. Jeg har tatt sjansen på å vaske mitt grundig for siden å steke opp en porsjon glutenfrie munker som ikke ble servert Veslebjørn. Neste Batch derimot, kunne han få av.

This is a pickupene of my munke-pan. It's an electric one from OBH-Nordica. The ones that you can use like a frying-pan are usually easier to come by(and most likely better, because you'll Get to adjust the temperature yourself)
Remember that you should never ever use the same pan for gluten-baking and gluten free-baking!

Slik gjør du/how to do it:

Pisk sammen egg og sukker. 
Ha i alt det andre og rør til en tykk, klumpefri røre mens du varmer pannen. 
(Igjen: en av fordelene ved glutenfri baking! Trenger ikke være redd for å røre for mye!)

Stek i munkepanna med masse smør. 
Jeg pleier "vippe" munken ca 1/4 rundt etter kort tid med en gaffel. Og så rundt og rundt og rundt til den er gjennomstekt. Dunk lett på munken for å se om den er gjennomstekt eller ikke: lyd og konsistens endrer seg litt i det den ikke er deigete inni mer. 


Whip sugar and eggs. 
Mix in all the rest. Fry in lots and lots of butter. Roll in "flour-sugar"

Eat. Enjoy.

Hvis dere lurer mer på hvordan steke munker, anbefaler jeg å se på YouTube. Søk opp Ruth Songe, en eldre dame som er helt rå på munkesteking! Munkesteking er overhodet ikke så lett som hun får det til å se ut. Hverken med eller uten gluten, men øvelse gjør mester. Veslebjørn liker veldig godt at jeg gjerne må steke et jern fullt før jeg får det til: de er det nemlig lov å smake på før gjestene kommer! 

If you need help with the frying, look up "Ruth Songe" on YouTube. An old lady with an amazing tecnique! It's not at all as easy as it looks, but practice and you'll be a champ! 
I usually have to throw away the first pan, -something Veslebjørn loves: because he's allowed to eat them before any guests arrive ;) 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar