fredag 24. januar 2014

Helg og kaketid! -Glutenfrie saftige skolebrød!

Vi har som sagt vært mye syke her i heimen i det siste, -alle fem har hatt en runde lungebetennelse, storesøster har sprukket en trommehinne og Veslebjørn har vært skikkelig nede for telling. Mat har ikke vært fremst på ønskelisten hans, for å si det sånn. Men nå er det helg, og vi er *bank i bordet* på vei oppover hele gjengen. Og når det er helg er det lov å kose seg litt, ikke sant?

En av de første ukene etter at Veslebjørn fikk diagnosen, så han lengselsfullt bort i kakedisken på butikken..: "mamma....-finnes et glutenfrie skoleboller....?"-SELVFØLGELIG kan vi lage glutenfrie skolebrød!! -Og i etterkant har vi laget flere forskjellige versjoner. Denne er definitivt en av de bedre. Den er laget med både yoghurt og vaniljekrem , så den er overhodet ikke laktosefri, -men yoghurten kan helt sikkert byttes ut med et melkefritt alternativ ( på bl.a ICA, eller maximat i sverige, kan du komme over  "Birds custard powder" som riktig blandet helt sikkert kan brukes. -bare prøv deg frem!)

Dette trenger du;

3 dl naturell yoghurt
 • 3 dl lunkent vann
 • 2 ss fiberhusk
 • 70 g jyttemel (jeg bruker grønn, da får du uten bokhvetesmaken. du kan fint bruke blå også, men da med bokhvetesmak)
 • 500 g lyst glutenfritt mel (jeg bruker schärs mix B)
 • 50 g gjær
 • 6 ss smeltet smør
 • ½ ts salt
 •  dl sukker
 • 1 ts kardemomme
 • 1 ts vaniljesukker

til fyll
vaniljekrem
melis
kokosmasse
(noen bruker eggehvite i glasuren også, men jeg gidder som regel ikke. blir spist opp med det samme uansett)


Slik gjør du;

Bland alt det flytende + gjær og fiberhusk. La stå og svelle et par minutter. Ha i alt det tørre og la kjøkkenmaskinen elte deigen i 10 minutter.

Trill ut passende emner, -denne deigen syns iallefall vi var god å jobbe med. Kjentes nesten likt som en hvetedeig! Med andre ord en veldig fin deig for små barnehender å trille ut. Dersom du trenger noe mel å bake ut med, -bruk potetmel. Men ikke la deigen bli for tørr, da blir den lett tung. Glutenfri deig kjennes annerledes å jobbe med enn "vanlig" deig, fordi den ikke er elastisk. Den er altså ikke "feil" den er bare annerledes!

Klem bollene flate, og sett til heving. Du skal altså IKKE forheve deigen, bare sett de flatklemte bollene på et lunt sted og la de heve, ganske lenge. Vår tommelfingelregel er "til fingermerkene er borte" (På bildet over ser dere stripene etter mine fingre.)

Bruk en teskje eller fingrene dine og stikk hull midt i bollen, ha i en-to teskjeer med vaniljekrem i hullet og stek i ovnen ved  220 grader i ca 12-15 minutter. Min ovn er som mange har oppdaget litt varm, så følg med! Bollene skal ta litt gyllen farge, -men vil være mye lysere enn glutenbakst når de er ferdige!Avkjøl, pynt, og server!
2 kommentarer:

 1. Dette så deilig ut! Tenkte å prøve i morgen - men spørsmålet mitt er egentlig; hvor mange boller fikk du ut av denne deigen..?
  Kjekt å vite..

  SvarSlett
 2. hei! Du får mellom 12 og 24 boller av denne deigen, litt avhengig av hvor små/store du lager dem!

  SvarSlett