I Norge spiser vi jo brød hele tiden. Og som cøliakier vil dette være et evigvarende prosjekt, både i forhold til mathygiene generelt, men også fordi du må finne et alternativ som duger alle disse evinnelige brødmåltidene.
Det første ernæringsfysiologen ved sykehuset sa til oss, var at det å bake glutenfritt brød var helt umulig, men at det fantes masse gode ferdigbrød, de ble bare litt tørre, så de burde oppbevares i fryseren og så kan du smøre frosne brødskiver om morgenen så er de tint til lunsjen.
-Da hadde jeg allerede bakt glutenfritt brød til familien i en måneds tid, men det trodde hun knapt på. Og så insisterte hun på at for å få gode luftige glutenfrie brød så måtte man ihvertfall bruke dobbel mengde gjær.
Jeg bruker aldri mer enn en halv pakke på to brød..
Vel, jeg vet at det er mulig, og her skal jeg dele litt av hemmelighetene med dere;
Bruker du mye rismel, hvetestivelse etc, må du huske at baksten din vil se mye lysere ut enn glutenbakst. |
Som med all annen gjærbakst, er også glutenfri gjærbakst litt lunefull. Først av alt må du behandle gjæra riktig. men dette har ingenting med gluten å gjøre. Gjær liker riktig temperatur og gode vekstforhold.
For det andre vil du oppleve at konsistensen på glutenfri bakst blir noe annerledes enn du er vant til. Glutenet er det som gjør en gjærdeig elastisk, sånn at du feks kan draaa den fra hverandre. Gjør du dette med en glutenfri deig, vil den rett og slett dele seg i to. En god glutenfri brøddeig skal likevel ikke være som ei røre, da vil brødet falle sammen under eller etter steking, og kanskje ikke bli gjennomstekt i det hele tatt.Så det å bli kjent med hva for konsistens deigen bør ha, er en tilvenningssak. Bytter du meltype, blir konsistensen en annen også, så her må du bare prøve og feile til du finner noe som fungerer for deg!
Surdeigsbrød bakt på hirsemel. Gir mer farge, og goood smak. Og så er det naturlig glutenfritt! |
Men det er absolutt mulig, og du kan bake gode, saftige og smakfulle glutenfrie brød. Både med og uten glutenfri melmiks.
Her er min "basisoppskrift" som jeg varierer over når jeg baker. Den rekker til to normalt store brød.
8 dl lunkent vann
25gr gjær (tørrgjær funker flott)
2 barneskjeer fiberhusk (hvis du gidder. det gjør ikke alltid jeg,,)
psyllium etter målene på pakka
surdeigspulver etter målene på pakka
1/2 ts salt for smakens skyld
ca 900gram mel (her kan du bruke hva du vil av glutenfrie alternativer) og andre ting som feks linfrø, bokhveteflak, hirseflak, solsikkekjerner etc.
Olje til utbaking.
stekes litt under midten av ovnen på 200grader i ca 30-35 minutter.
Det er tre viktige poenger med glutenfri brødbakst;
Kjøkkenmaskin er bra å ha, og god elting er avgjørende for et godt resultat. |
2)Olje til utbaking: jeg bruker skje til å grave opp røra og klaske den i formene. Deigen skal være så fast at du skal kunne trille boller av den med oljede hender. men ikke kunne "knas" sånn som du er vant med fra glutenbakst. For å unngå griseri pleier jeg altså bruke en oljet skje til å klaske like mye i hver (smurte) form, og så bruker jeg skje og olje til å glatte ut deigen og trykke den på plass i forma med etterpå. Dette er veldig greit for at ikke brødet skal falle fra hverandre etter baking.
Heving gir deg jo tid til andre ting. Som å bake muffins. eller tine middag. eller slenge deg på sofaen litt... |
Ikke alltid det blir like bra som en håpet. Pytt pytt. Her var forøvrig deigen FOR løs. |
Men ikke gi opp. dette kunne skjedd selv med hvetemel.
Lykke til!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar