søndag 11. mai 2014

Glutenfri churros. (Kan også gjøres sukkerfri!)

Etter ferien i Spania (som jeg skal skrive mer om når jeg bare får samlet meg...) var det én ting jeg spesielt måtte love Veslebjørn å gjøre glutenfritt når vi kom hjem, nemlig denne merkelige søte kakepinne-saken som ble servert til frokost hver morgen, sammen med kakao eller mørk sjokolade... -hverken kakao eller churros  var jo glutenfrie der, bor som jo alltid er litt sårt for en liten matglad fyr.  Uansett, mor har eksperimentert på kjøkkenet, og resultatet er mer enn godkjent fra Veslebjørn. Det var vanskelig å få tatt bilder, siden ungene hele tiden spiste opp  det som var ferdigstekt! 


Jeg får de ikke like pene som hotellet enda, men det har litt sammenheng med at jeg ikke har riktig utstyr. Men smaken er der!

Disse kan gjøres sukkerfrie ved å droppe sukkeret. Bruk litt annen søtning hvis du vil, men du må ikke!

Dette trenger du;

2,4 dl melk
4 ss smør
1 klype salt
5 ss sukker
0,5 ts blå certo /xanthangummi (kan sløyfes)
187 gram semper fin mix
4 egg

Sukker og kanel til strø (valgfritt) 
Olje til steking/frityr

Slik gjør du:

Smelt smør, melk og salt og evnt sukker i en ikke for liten gryte. Trekk kjelen til side 
I det innholdet når kokepunktet. Ha i melet og rør kraftig til alt er blandet.

Ha kjelen tilbake over varmen og rør kraftig videre. Når deigen har blitt en hel klump, og evnt skiller seg litt, er du klar. Avkjøl et par minutter mens du finner frem kjøkkenmaskina. Bruk vispene.

Ha halve deigen i maskina og kjør den sammen med eggene. Ha i resten av deigen og kjør maskina til alt er godt og blandet.

La deigen kjøle litt til mens du tar frem en gryte eller stekepanne (jeg er litt redd for frityrsteking så jeg bruker en liten HØY kjele. Derfor blir mine churros litt korte og rare. Gjør som du føler for selv) og varmer oljen. husk at du alltid skal ha lokk tilgjengelig! Og du må aldri gå fra oljegryter. Oljen skal være varm nok til at deigen freser i den, men det skal ikke ryke. 

Gjør klar to fat. Ett med tørkepapir for å renne av kakene, og ett med sukker/kanel-strø. Hvis du vil ha det. Du kan også bytte ut sukkeret med sukkeralternativer eller droppe strøen helt (det gjorde jeg i dag,-mye bedre samvittighet for å la barna være prøvekaniner da..) 

Ha deigen i en sprøytepose med en bred stjernespiss. Legg deigen i oljen i lange "pinner". Det kan hende du må bruke en kniv eller saks for å få deigen løs. 
Stek ca 2 minutter på hver side, før du (med en pølseklype eller lignende) løfter churroen ut av oljen, og lar den renne av litt på tallerkenen med tørkepapir. Så ruller du den i evnt strø.Serveres og spises fersk, gjerne med smeltet mørk sjokolade til eller en kopp kakao. Eller til is! 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar