tirsdag 10. desember 2013

Litt om mathygiene og det å få en cøliakier på besøk.

En ting som er vanskelig når man har cøliaki, er å få folk til å innse hvor viktig mathygiene faktisk er. 

Veslebjørn var i bursdag i helgen, og vertskapet disket opp med glutenfri mat og kaker, -helt fantastisk! Veslebjørn syns ikke det gjør noe å spise pølse uten brød, feks, og klarer seg lenge med ketsjup for dypping på tallerkenen. Alt er duket og tilrettelagt for suksess! -helt til en velmenende voksen bytter ut tallerkenen til Veslebjørn når det er tid for kake. Kan jo ikke spise kake fra tallerken med ketsjup på, må vite? -vel, heller det enn en tallerken som det har vært pølsebrød på. 

Det var mer enn nok for at Veslebjørn blir syk igjen...

Så her ut kommer en liten huskeliste til dere som av og til får cøliakiere på besøk; 

*Ikke bruk samme fat eller redskap til den glutenfrie maten som til den glutenholdige. Selvom det ser "rent" ut.

*alle redskaper og former må vaskes i maskin før bruk. Og så bruker du bakepapir i formene for sikkerhetsskyld.

*vask hender! Hele tida!

*alle må slutte å smøre mat med serveringsbestikk. Dette er noe av det styggeste jeg ser, feks de som smører syltetøy ut over vaffelen med serveringsskjea. I det den skjea havner tilbake i syltetøyet igjen er nevnte syltetøy kontaminert og dermed ubrukelig for den med cøliaki.

*skal du servere feks koldtbord eller tapas, sett brødmaten på et bord for seg. -Sist i serveringsrekkefølgen. Og så har du serveringsbestikk til all mat. Informer gjestene om at de ikke må ta på maten, og at de kun skal bruke kakespaden/serveringsbestikket som hører til maten det ligger ved. 

*lag bare glutenfri mat. Det er en fin måte å inkludere alle i selskapet. Glutenfri mat er normal mat der du ikke bruker kornmel. Vanskeligere er det ikke. Bytt ut melet i sausen med maizena, server ren hjemmelaget mat av grønnsaker, frukt, kjøtt, ris, poteter, nøtter,ost... Lavkarbofolket har faktisk Sørget for en masse gode oppskrifter lett tilgjengelig. 

*Tenk annet tilbehør enn brød. Eller bak glutenfritt (se mitt innlegg nr 2 i denne bloggen)

*det er ikke vanskelig. Og det er koselig å bli invitert bort og kunne spise annet enn matpakke. Bare husk hygiene, rene redskaper, rene  grytekluter osv. 


Her i huset er vi i full gang (bare avbrutt av omgangssyken..) med å forberede jul, og alt hva det innebærer av at vi må ha med egen mat rundt om kring.  Jeg baker og lager middager og retter som kan medbringes og varmes opp uten alt for mye forberedelser akkurat i jula.
Bl.a er middagspai en av tingene vi kommer til å servere når vi er på besøk, oppskrift kommer i et innlegg senere.


De stedene hvor verten sier "Ah, glutenfritt ja. Ok. Men det fikser vi jo, er det noe spesielt vi skal tenke på?" Er våre favorittsteder å besøke :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar