Da Veslebjørn fylte 5 år, ønsket han seg sjørøverskip-kake og makroner i selskapet sitt. Men ikke hvilke som helst makroner, nei, han ville ha makroner med suksesstertefyll!
Så da laget vi det, da.
Makroner tar litt tid, og de blir best hvis de får noen dager å "sette" seg på, så det bør planlegges godt i forveien. Men det er en perfekt liten godbit å dra frem når du får besøk, uten at du må sette frem en hel kake. Det sagt, så skal det godt gjøres å spise bare én... for disse er skamgode! Vi fikk rundt 80 makroner av denne røra, og alle som én forsvant i løpet av familieselskapet....og det var ikke på grunn av mangel på andre kaker...
Jeg anbefaler å bake makronene og vente et par dager før du tar på fyllet. Og så lar du dem stå kaldt natten over, før du serverer. Da blir de deilige sprø på utsiden og myke og perfekte inni.
Men er du alt for utålmodig kan du så klart gjøre alt samme dag..
Jeg har tatt utgangspunkt i Pascal sin makronoppskrift:
Til mellom 60 og 80 makroner (dvs 120-160 småkaker som skal bakes!) trenger du;
280 gram lyst mandelmel (pass på å bruke ordentlig mandelmel, ikke den avfettede typen!)
370 gram melis
230 gram eggehvite (romtempererte egg)
125 gram sukker
Pulver- eller konditorfarge
Til fyll tok jeg utgangspunkt i suksessterten som ligger på tine.no, men må gjøre den tykkere. SÅ du trenger;
1 dl kremfløte
125 gram sukker
4 eggeplommer
2 ts vanilje/vaniljesukker (jeg bruker økologisk vaniljepulver, nammers!)
150 gram meierismør
melis til passende konsistens
Sånn her gjør du
Bland mandelmel og melis. Det er egentlig her den verste jobben ligger, for nå skal dette siles så finkornet som mulig. Blir det klumper til overs, så kast dem. Men jobb godt med silingen så du får utnyttet så mye som mulig av råvarene.
Pisk eggehvitene, ha i litt og litt sukker til du får en stiv marengs. Hvis du ønsker farge på makronene dine, tilsetter du det nå.
å skal du blande melblandingen og marengsen. Deigen skal være seigtflytende og "blank".
Bruk sprøytepose og lag små rundinger (så like som mulig i størrelse) på et bakebrett med papir (evnt makronunderlag i silikon, om du har)
et tips her kan være å tenke mengde, ikke størrelse når du klemmer ut røren. Fordi røren skal flyte bittelitt utover, og da blir det vanskelig å sammenligne størrelse med de du laget for litt siden. Ha klart flere brett her, dette blir mange kaker.
Sett ovnen på 160 grader, og ta deg en kopp te, mens du lar kakene stå i ca 30 minutter, til det danner seg en "hinne" utenpå kakene.
Stek kakene i 12-16 minutter, -ferdige kaker skal være glatte og jevne på overflaten. De skal ikke sprekke, da har du stekt dem for lenge. Hvis dette skjer kan du prøve å redde dem ved å sprute vann på de med det samme du tar dem ut av ovnen. Kakene er litt myke når du er helt varme, men stivner raskt og blir ganske tørre og "kjeksete".
Så kan du la kakene hvile et par timer, eller som jeg anbefaler et par dager, før du tar på fyllet.
slik lager du suksesstertefyll;
ha alle ingrediensene utenom melis i en gryte, og varm opp på middels varme, under stadig omrøring. Nå skal kremen etterhvert tykne. Dette kan ta ca 10-15 minutter. Noen ganger syns jeg liksom ikke kremen tykner skikkelig, samme hvor lenge jeg rører. Da tyr jeg til melis. Jeg har i nok melis til at konsistensen på kremen er tykk nok til å holde seg mellom de to lagene med kake. Så fordeler du kremen mellom makronene, vi brukte ca 1ts fyll pr makron. Klem kakene sammen, og still kjølig over natta slik at marengsen får trukket til seg fuktighet fra kremen.
disse kakene tar litt tid å lage, men alle "ååå" og "nam!" og "wow"'ene du er garantert å få gjør det verdt det altså. Perfekt som glutenfritt julekakealternativ!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar